Pestañas

jueves, 16 de febrero de 2012

La UdG desarrolla un sistema pionero para el diagnóstico del cáncer


La UdG està treballant en un sistema pioner per millorar les imatges que utilitzen els metges per detectar el càncer de mama. Un equip d'investigadors del grup de Visió per Computador i Robòtica (ViCOROB) de la Universitat de Girona (liderat pel Dr. Robert Martí) ha iniciat un projecte de recerca anomenat M3CAD. L'objectiu és obtenir un sistema informàtic orientat al diagnòstic del càncer de mama que permeti obtenir millors imatges per tal de fer una diagnosi més eficient i precisa de la malaltia. 


El nou model vol fusionar les diferents modalitats d'imatge actuals com la mamografia de raig X, la ressonància magnètica i l'ecografia. Des de la UdG s'ha destacat la importància d'aquest nou sistema ja que, segons dades facilitades per la universitat, s'estima que una de cada onze dones patirà aquesta malaltia al llarg de la seva vida.

La gran incidència del càncer de mama entre la població femenina l'ha convertit en un tema de gran interès entre les autoritats sanitàries i els investigadors, des de radiòlegs fins a oncòlegs passant per microbiòlegs i enginyers. Amb la creixent importància de l'ús d'imatges digitals en el diagnòstic precoç d'aquesta patologia, sorgeix també la necessitat de dotar els radiòlegs d'eines per facilitar la lectura dels resultats i d'aquests fer-ne la diagnosi més adequada.

La recent aparició de mamògrafs digitals ha contribuït decisivament al desenvolupament d'aquestes eines que, finalment, han derivat en els sistemes d'ajuda a la detecció o d'ajuda al diagnòstic mitjançant imatge (CAD). No obstant, aquests sistemes pateixen limitacions quant a robustesa, capacitat de generalització, baixa sensibilitat i especificitat, especialment pensant en un ús clínic sistemàtic.







Per superar aquestes limitacions, els investigadors de la UdG estan treballant en un nou projecte, l'M3CAD, que permet millorar les imatges. Si es compara el projecte amb els sistemes que ja existeixen, l'M3CAD ofereix com a novetat la integració d'informació procedent de diferents vistes en lloc d'utilitzar una sola imatge com es feia fins ara. A més, també fusiona informació proporcionada per les diferents modalitats ?d'imatge que els radiòlegs utilitzen en l'actualitat: mamografia de raigs X, ressonància magnètica i ecografia.

La inclusió d'aquests dos aspectes suposa centrar el projecte en l'aplicació de tècniques de Visió per Computador i el desenvolupament de nous algoritmes de segmentació, selecció de característiques, classificació i correspondència d'imatges.

El projecte M3CAD millorarà els sistemes CAD actuals i, per extensió, el rendiment dels radiòlegs en termes d'eficiència, precisió i objectivitat en el diagnòstic del càncer de mama. Per tirar endavant aquesta recerca, els investigadors de la UdG també compten amb la col·aboració de diversos centres hospitalaris -Clínica Girona, Hospital Universitari Josep Trueta i el Parc Taulí de Sabadell- i amb l'interès d'empresess desenvolupadores de sistemes CAD. 

El càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones, i la seva incidència està augmentant a causa de l'increment i l'envelliment de la població. Segons les estimacions del Departament de Salut, aquest 2012 es preveu que hi hagi 5.032 casos anuals al conjunt de Catalunya. A Girona ja fa temps que funciona el programa de cribratge o detecció precoç de càncer de mama, que permet mantenir un control sobre la població que s'ha detectat que té més risc de patir aquesta malaltia.






No hay comentarios:

Publicar un comentario